Ce este Prosecco?
Ce este Prosecco?

Publicat 23 December 2022

Ai nevoie de mai multe informații de interes pentru tine despre Prosecco? Iată mai jos!


Fiind de origine italiană, Prosecco a devenit o băutură fascinantă, la fel ca toate celelalte vinuri din această regiune. Deși la început a avut parte de foarte multe păreri negative, Prosecco a devenit astăzi cea mai îndrăgită băutură alcoolică de pe mesele evenimentelor. După o lungă perioadă în care a fost privit ca o băutură ieftină pentru clasa socială săracă, Prosecco a reușit să își capete statutul de “spumantul care cucerește lumea”.

Ce este defapt Prosecco?

După cum probabil v-ați dat deja seama, Prosecco este un vin spumant apărut pe teritoriul Italiei cu multe decenii în urmă. Primele apariții ale acestei băuturi speciale au avut loc la mijlocul secolului optsprezece, atunci când s-au pus primele baze pentru băuturile spumante. Prosecco așa cum îl cunoaștem noi astăzi a început să fie produs la începutul secolului douăzeci, fiind urmată de cea mai atentă rețetă de până acum.

Denumirea de Prosecco a primit-o inițial după numele soiului de strugure din care este produs. A fost un nume provizoriu care a început să se consolideze atât de bine mai târziu încât a rămas neschimbat. Producătorii au început apoi să asocieze denumirea cu regiunea în care era produs, hotărând să numească soiul de strugure specific Glera. În momentul actual, orice băutură care se dorește să devină Prosecco trebuie să fie obținută în proporție de cel puțin 85% din strugurii Glera. 

Deși este considerat o combinație între vin și șampanie, acesta este defapt un întreg de sine stătător care nu poate fi confundat cu nicio altă băutură. Prosecco este autentic, tradițional și special, iar tocmai din acest motiv a fost desemnat emblema spumantului italian. 

Prosecco vs. Șampanie

Băutorii de vin spumant știu că Prosecco este special și unic, însă este necesar să menționăm pentru toată lumea că Prosecco nu este același lucru cu șampania, originară din Franța. Deși au gusturi ușor asemănătoare, cele două băuturi sunt complet diferite atât în ceea ce privește modalitate de obținere, cât și în ceea ce privește proveniența. 

Dacă ar fi să ne uităm puțin în urmă, am putea observa că producția de Prosecco nu anunța nimic extravagant, iar marii producători de șampanii din lume nu luau în calcul apariția unui rival în următoarele decenii. Se pare că Mionetto este sticla de spumant care a reușit să obțină primul succes pe piețele internaționale pentru Prosecco, cucerind populația americană încă de la prima degustare. 

Odată cu trecerea timpului, Prosecco a început să se bucure de foarte multă recunoaștere internațională, devenind astfel un rival important pentru șampania franțuzească. Aromele sale fresh cu tente fructate au cucerit rând pe rând țările europene, reușind mai apoi să se extindă și pe celelalte continente. O sticlă de Prosecco este foarte accesibilă, putând fi astăzi cumpărată de fiecare clasă socială.

Cum se obține Prosecco?

Chiar dacă face parte din categoria vinurilor, modalitatea de obținere este diferită. Pentru ca un Prosecco să fie obținut sub forma de vin spumant, este necesară folosirea metodei Charmat. Aceasta presupune o adoua fermentare a compoziției în tancuri de inox mari și volatile. În acestea este introdus vinul de bază căruia i se adaugă drojdie și este mai apoi lăsat la fermentare câteva luni. Dacă este lăsat mai mult la fermentat, vinul spumant obținut este mai calitativ. De regulă, alcoolemia obținută în urma acestui proces este de 11%.

Dacă v-am convins să degustați o astfel de băutură, puteți apela cu încredere la gama noastră variată de Prosecco. Veți găsi arome diverse care să vă încânte papilele gustative și veți descoperi savoarea din fiecare bulă de spumant. Unul dintre cele mai îndrăgite sticle de Prosecco este Brilla Prosecco Rose, o băutură extra dry cu aromă de piersică, măr verde și lămâie. Nuanța sa de roz deschis vă va cuceri încă de la prima privire!