FRANCIACORTA - acel „altceva” de pe masa de sărbători
FRANCIACORTA - acel „altceva” de pe masa de sărbători

Publicat 20 December 2022

Franciacorta: alegerea potrivită pentru mesele festive de sărbători. Află mai multe informații de interes pentru tine!


Vinurile italiene sunt vedetele de pe fiecare masă festivă, mai ales de pe mesele special pregătite pentru Sărbători. Cele mai îndrăgite dintre acestea sunt însă vinurile spumante, a căror efervescență accentuează fiecare moment transformându-l într-unul și mai special. Cele mai căutate sticle din magazine sunt sticlele de Prosecco sau Lambrusco, băuturi renumite în întreaga lume. Puțini dintre noi știu că defapt acestea nu sunt singurele care pot oferi efervescență unui eveniment, fiind completate de o altă băutură italiană plină de savoare.

Franciacorta este cea care completează seria de băuturi ideale pentru mesele de sărbătoare, chiar dacă nu este atât de cunoscută după denumirea sa. Este mai mult decât un vin spumant, fiind concepută în oglindă cu șampania. Pentru obținerea acestui tip de vin spumant, există reguli foarte stricte pe care producătorul trebuie să le respecte cu strictețe. 

Așa cum v-am obișnuit și până acum, probabil vă puteți da seama deja de proveniența acestei denumiri. La fel ca și în cazul altor tipuri de vin italian, denumirea acestei băuturi provine de la o regiune viticolă foarte renumită din nordul Italiei. Regiunea care poartă denumirea de Franciacorta este situată în centrul Lombardieri, între Milano și Iseo și a primit gradul de DOCG în anul 1995. În momentul actual, acest domeniu viticol cuprinde peste 2000 de hectare de viță de vie, folosită în producția vinului spumant.

De ce este specială această băutură?

 

Chiar dacă nu este cel mai consumat vin spumant, acesta este însă foarte special. Franciacorta este primul spumant italian obținut prin metoda tradițională prin care este obținută și șampania. Conform acestei metode, fermentarea lichidului are loc în sticlă, acolo unde stă la fermentat o bună perioadă de timp. Din acest motiv, este nevoie ca sticla să fie depozitată într-un loc răcoros, înainte să poată fi consumată. 

Pe lângă procesul de depozitare, mai există un proces foarte important care contribuie la savoarea acestei băuturi și anume culesul strugurilor. Pentru a-și păstra proprietățile, aceștia sunt culeși manual cu foarte multă atenție și sunt supuși unui proces de sortare foarte accentuat. Soiurile de struguri folosite pentru acest tip de vin spumant sunt Chardonnay, Pinot Nero și Pinot Bianco. 

Pentru ca băutura spumantă să își poată căpăta savoarea sa inegalabilă, aceasta necesită o perioadă destul de lungă de maturare. În funcție de tipul de Franciacorta, acesta trebuie lăsat la maturat între 18 și 60 luni. Spre exemplu, pentru o sticlă savuroasă de 61 Franciacorta Saten, perioada minimă de maturare este de 24 luni. După această perioadă, conținutul poate fi consumat fiind deja delicios.

Pentru ce ocazii se poate servi o astfel de băutură?

Fiind un spumant, acesta este cel mai potrivit pentru evenimente care merită sărbătorite. Asta nu înseamnă că nu poate fi servit și în fața televizorului alături de partener sau la restaurant alături de grupul de prieteni. Este o băutură foarte versatilă care se potrivește foarte bine și cu preparatele culinare. Se poate servi alături de preparate pe bază de fructe de mare, preparate pe bază de carne albă, platouri cu brânzeturi și legume, dar și paste și aperitive. Cu alte cuvinte, poate fi degustat alături de aproape orice preparat culinar.

Cu ocazia acestei băuturi, mesele de Sărbători pot fi pline de savoare într-un mod ușor diferit. Dacă vă doriți ceva special pentru voi și cei dragi anul acesta, atunci o sticlă de Franciacorta ar fi cea mai potrivită decizie. Este asemănătoare cu Prosecco și Lambrusco însă, la fel ca oricare băutură, are “acel ceva” special, care merită gustat măcar o dată. Pe site-ul nostru Vino Italia găsiți 6 tipuri din această băutură specială, astfel încât să o puteți alege pe cea care vă atrage cel mai mult. Puteți comanda cea mai specială aromă chiar la voi acasă, acolo unde puteți savura din plin gustul autentic italian.