CHARDONNAY - 5 sfaturi date de somelieri
CHARDONNAY - 5 sfaturi date de somelieri

Publicat 23 December 2022

Chardonnay: cum se servește și ce este bine de știut? Iată mai multe informații!


Probabil că nu există persoană care să nu fi auzit măcar o dată în viață denumirea de Chardonnay și este și de înțeles de ce. În momentul actual, acest vin este catalogat ca fiind cel mai popular vin alb din întreaga lume, fiind obținut din soiul celebru de struguri care poartă aceeași denumire. Atât tipul de vin, cât și soiul de strugure, se bucură de o lungă și importantă istorie care dăinuie peste întregul domeniu viticol din întreaga lume.

Deși strugurii care poartă această denumire își au originile în Franța, aceștia sunt cultivați și prelucrați astăzi și în regiunile renumite din Italia. Gustul și aroma nu au fost pierdute în timp și nu au fost modificate de la regiune la regiune, fapt datorat respectării rețetei. Astăzi, acest vin italian se bucură de o adevărată recunoaștere la nivel mondial. 

Sfaturile somelierilor referitoare la Chardonnay

Iubitori de vinuri există peste tot în întreaga lume, însă cunoscătorii sunt mult mai greu de întâlnit. Domeniul vinului este extrem de amplu și se află în continuă dezvoltare. Ca să poți deveni cunoscător în acest domeniu și, implicit, somelier, este nevoie să cunoști tot trecutul vinurilor, dar să ții pasul și cu prezentul. Fiecare vin este special și trebuie tratat ca atare.

În ceea ce privește vinul Chardonnay, probabil vă puteți da seama deja că există multe aspecte importante pe care doar cunoscătorii adevărați le stăpânesc. Cu o istorie amplă și specială, acest vin alb poate fi recunoscut, savurat și păstrat în zilele noastre după anumite tipare. Există o mulțime de sfaturi pe care somelierii le oferă tuturor celor care îndrăgesc vinul alb Chardonnay, tocmai pentru a putea beneficia de o experiență completă. 

Iată 5 sfaturi importante despre vinul Chardonnay, date de somelieri:

Sfatul 1: Cea mai potrivită servire este la rece!

Fiecare vin are propriile sale temperaturi optime de servire, pentru ca savoarea să fie simțită în totalitate. La fel ca toate celelalte vinuri albe și acesta se servește tot rece, iar temperatura optimă de servire este de maxim 6 °C. Dacă este cald, alcoolul din vin este resimțit ușor fierbinte, iar aromele se simt amestecat. Nu oferă cea mai plăcută senzație în momentul degustării, iar tocmai de aceea nu este indicat să se servească imediat ce a fost luat din raft. Dacă vreți să aveți parte de o experiență completă vă recomandăm să lăsați sticla de vin aproximativ 2 ore la frigider sau 30-40 de minute într-o baie de apă cu gheață. 

Sfatul 2: Savoarea este resimțită cel mai intens când este servit alături de brânzeturi!

Compatibilitatea vinurilor albe cu brânzeturile nu mai este de foarte mult timp un secret, iar somelierii din întreaga lume recomandă o astfel de servire. Brânzeturile proaspete, dar și cele îmbătrânite pot fi servite alături de un pahar de vin Italian alb, iar savoarea vinului va fi cea mai intensă. Dacă vă doriți o astfel de degustare, vă punem la dispoziție vinul Salina Chardonnay, ideal pentru platourile cu brânzeturi. În timpul degustării veți simți cele mai încântătoare note de pere coapte și mere.  

Sfatul 3: Conținutul neterminat din sticlă poate fi depozitat pentru maxim 4 zile!

Atunci când alegi o sticlă de vin de acest tip nu înseamnă că trebuie să o consumi de la prima desfacere. O poți consuma și în zilele următoare, însă nu trebuie să uiți faptul că după 4 zile aroma nu va mai fi aceeași. Dacă îți dorești să te bucuri de aceeași savoare, este important să înlocuiești dopul sticlei și să depozitezi conținutul în frigider. Îl mai poți degusta în următoarele zile, însă după 4 zile acesta va oxida și va putea fi folosit la gătit. 

Sfatul 4: Este ideal pentru persoanele care nu preferă băuturi dulci!

Fiind un vin alb sec, Chardonnay este băutura alcoolică ideală pentru persoanele care nu preferă băuturile dulci. Conținutul de zahăr din acesta este extrem de redus, iar acest lucru este resimțit încă de la prima degustare. Este recomandat să fie servit alături de persoane adepte acestui stil, pentru a nu fi considerat o băutură nepotrivită.

Sfatul 5: Este potrivit pentru zilele călduroase!

Fiind un vin care se servește rece, acesta este cel mai adesea servit în zilele călduroase de vară. Vinul alb răcorește și îmbină cu savoarea sa, de aceea este atât de întâlnit la terasele din centrele orașelor. Pentru cea mai bună experiență, este indicat să îl serviți vara, alături de cei dragi.

Dacă vă doriți să degustați cel mai renumit vin alb din întreaga lume, atunci nu ezitați să alegeți sticla favorită de pe site-ul nostru, Vino Italia. Veți primi experiența mult dorită într-un timp foarte scurt chiar în propria locuință.