PETRO VASELO ALB - cu ce îl asortezi?
PETRO VASELO ALB - cu ce îl asortezi?

Publicat 14 January 2023

Petro Vaselo alb: de ce este unul dintre cele mai apreciate vinuri românești? Află mai multe informații care te-ar putea interesa!


Vinurile italiene sunt foarte bune dar știați că și vinurile românești sunt absolut delicioase? Fie că vorbim despre vinul alb, rose sau roșu, vinul românesc are propria sa autenticitate. Țara noastră dispune de terenuri importante unde vița de vie se cultivă din plin, datorită climatului dar și tipului de sol. Așadar, vă puteți delecta fără probleme și cu un pahar de vin românesc, având siguranța că veți beneficia de o explozie de arome completă.

Petro Vaselo alb – unul dintre cele mai apreciate vinuri românești

Chiar dacă nu este un vin foarte vechi, istoria acestui tip de vin se întinde totuși pe o perioadă de timp de 500 de ani. Acesta este produs și depozitat chiar în inima Banatului, acolo unde vița de vie se întinde pe o suprafață de 172 de hectare. Vinurile din această regiunea poartă amprenta DOC, fiind niște vinuri de calitate superioară. 

În zona Banatului, relieful dispune de dealuri înalte și bine organizate care poartă forma unui amfiteatru. Datorită acestei dispuneri, viticultura este favorizată de condițiile meteo care sunt foarte benefice la altitudini de 170-220 metrii. Solul este preponderent argilos și beneficiază în fiecare an de o îngrijire foarte atentă.

Atât terenurile cât și procesele de obținere a vinului beneficiază de o atenție sporită întreaga perioadă a anului. Strugurii pentru obținerea vinului sunt întotdeauna culeși manual pentru a nu-și pierde proprietățile iar apoi sunt puși la fermentat timp de 20 de zile în recipiente de oțel inoxidabil. Principalele soiuri de struguri folosite pentru vinul Petro Vaselo alb sunt Chardonnay și Riesling. 

Dacă vă întrebați însă de ce este special acest vin alb, ei bine răspunsul este foarte simplu. Aroma pe care acesta o oferă fiecărui degustător este specială datorită faptului că strugurii sunt cultivați în zone înconjurate de salcâmi. În felul acesta, fiecare bob de strugure cules și folosit pentru vin capătă un parfum dulce-floral provenit chiar dinspre pădurea de salcâmi. Chiar dacă pare greu de crezut, această tentă aromată se transmite, mai departe, în băutura finală.

Cu ce se asortează vinul Petro Vaselo alb?

Acest tip de vin este compatibil, la fel ca toate celelalte vinuri albe, doar cu anumite preparate culinare. Nu mai este un secret faptul că savoarea acestuia nu poate fi resimțită alături de orice fel de mâncare și tocmai de aceea nu este recomandat pentru fiecare masă. Acest vin alb este sec iar gustul predominant este de fructe galbene. Pe alocuri se simt tentele de salcâm dar și salvie iar tocmai din acest motiv este indicată servirea lui alături de mâncăruri ușoare. 

Dacă vă doriți să degustați un pahar de vin Petro Vaselo alb, atunci este indicat să aveți alături o farfurie cu brânzeturi proaspete sau o farfurie cu preparate culinare pe bază de pește. Carnea albă este potrivită pentru această degustare însă nu în cantități foarte mari și, de asemenea, se mai pot adăuga și legume gătite. În anumite situații, acest vin se poate asorta și cu o porție de paste cu sos alb sau cu fructe de mare. Este evident deja faptul că fripturile de porc sau vită dar și preparatele cu sos roșu dens nu sunt potrivite pentru o astfel de degustare. 

Dacă vă doriți să gustați aroma intensă a unui astfel de vin, noi vă punem la dispoziție o sticlă de vin Alb de Petro Vaselo, ideal pentru mesele în familie. Este disponibil pe site-ul nostru Vino Italia iar gustul său autentic vă va purta printre viile bogate din inima Banatului. Este un vin care se servește la temperatura de 5-6°C iar nuanța sa galben pai vă va lumina și mai mult zilele călduroase de vară. Este vinul pe care nu trebuie să îl ratați!