Soiuri vin, care sunt și ce este bine de știut?
Soiuri vin, care sunt și ce este bine de știut?

Publicat 21 April 2022

Soiuri vin: care sunt cele mai importante și cum se diferențiază acestea? Ce este bine de știut despre ele? Iată mai multe informații de interes pentru tine! 

soiuri vin

Regiunile viticole din Italia sunt împărțite în 20 de zone distincte, fiecare cu propriile sale calități, tradiții de producție și rețete premiate. Vinul, „licoarea lui Bahus” a fost popular în aceste meleaguri încă din antichitate și viile pot fi găsite practic peste tot în Italia, de la regiunile nordice ale Valle d'Aosta, Lombardia și Trentino-Alto Adige, până la regiunile sudice Puglia, Basilicata și Calabria, precum și insulele Sardinia și Sicilia. Diversitatea geografică a națiunii permite creșterea unei game variate de soiuri de struguri, precum și crearea unei game variate de stiluri de vin.

Din nou, este greu pentru un debutant să spună cum va avea gustul un vin bazat exclusiv pe soi. Deci, mai presus de toate, nu vă sfiiți să cereți ajutor. Cea mai bună practică este să ceri tipul de vin pe care ești interesat să îl încerci. Spuneți: „Vreau un vin alb uscat, cu corp ușor” sau „Vreau să încerc un roșu plin de corp”. Sau, ați putea chiar să menționați vinuri de care v-ați bucurat în trecut și să cereți ceva similar, explorând astfel noi arome. 

O altă tactică bună este să ceri un soi „tipic”, de exemplu, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling sau Merlot. Pentru un strop de inspirație, iată o scurtă descriere a celor mai populare dintre acestea:

Vinuri albe populare

Chardonnay – Fructat, unt, cu o senzație catifelată care este atipică vinurilor albe uscate.

Pinot Grigio (alias Pinot Gris) – Simplu, cu corp ușor, uscat și crocant.

Riesling – De obicei foarte dulce, cu arome intense de fructe. Mult mai ușor decât chardonnay.

Moscato – Fructat și adesea dulce.

Sauvignon blanc – Sec, acriș și acid, cu arome de plante, precum și fructe tropicale.

 

Vinuri roșii populare

Cabernet Sauvignon – plin de corp, cu note de plante. 

Merlot – Fructat, picant. Foarte moale, mai puțin taninic decât Cabernet Sauvignon.

Pinot Noir – Taninuri delicate și proaspete, foarte moi, cu arome fructate.

Zinfandel – De obicei picant, variază de la mediu la plin și uscat până la dez-uscat.

Italia are mai multe soiuri de struguri decât orice altă națiune din lume, cu sute de tipuri diferite și secole de tradiție. Aceste tărâmuri de poveste sunt responsabile pentru unele dintre cele mai uimitoare vinuri de soi din lume, datorită celor peste 350 de soiuri autohtone care cresc în cele 20 de regiuni viticole ale țării, iar dacă vrei să vezi mai multe soiuri de struguri din aceste regiuni te invităm să vezi lista pe care VinoItalia.ro ți-a pregătit-o  - click aici

Echipa VinoItalia.ro a organizat lista de așa natură încât un simplu click pe numele soiului te va purta către lista regiunilor unde este cultivat, iar lista vinurilor disponibile poate fi sortată și după criteriul soiului. De la soiuri precum Cannonau (cel mai răspândit strugure roșu din Sardinia; această viță de vie de origine spaniolă prosperă chiar și în zonele aride, și poate produce vinuri corpolente și longevive, iar Garnacha, Alicante, Granache sunt câteva dintre sinonimele folosite în alte țări pentru a indica Cannonau.) și până la Zibbibbo (sau Muscat de Alexandria, este un soi de struguri folosit în principal pentru a produce faimosul Moscato di Pantelleria în diferitele sale variațiuni, conferind vinurilor acele trăsături aromatice caracteristice pe care numai acești struguri le pot oferi. Vinurile rezultate sunt dulci și aromate, cu un conținut de alcool variind între 12,5° și 23° în funcție de tip.) Un lucru este cert, paleta colorată de arome și culori te va fermeca.

În Italia, există ceva pentru orice gust și nivel de experiență, de la soiurile populare albe precum Verdicchio, Inzolia sau celebra Glera din care se produce Prosecco până la soiurile populare negre, precum NebbioloSangiovese sau chiar Merlot, care sunt cultivate (în 14 din cele 20 de regiuni ale ţării).

Răsfață-ti simțurile cu un soi parfumat, precum Cortese – mirosul lui intens este rafinat, fructat și floral, aducând în minte merele aurii și migdalele verzi; are un ton clar de flori de mușețel, gustul este elegant, armonios și persistent și în același timp aromat, cu note minerale echilibrate. (exemplu - Gavi del Comune di Gavi) sau lasă-te cucerit de un vin catifelat și clasic așa cum este cazul Merlotului -  acesta se poate savura în timpul sau la sfârșitul mesei însoțit de un trabuc. (exemplu - Orgno Merlot Veronese). 

Oricare fi alegerea ta, nu uita că un vin bun excelează în calitate alături de o companie plăcută și se asortează bine cu buna dispoziție.