Vin și degustare: de știut!
Vin și degustare: de știut!

Publicat 29 May 2022

Vin și degustare: ce este bine de știut despre această degustare vin? La ce trebuie să fii atent și care sunt recomandările specialiștilor? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

vin

Pentru un începător, vinul, încărcat de tradiție și complexitate, poate deveni o provocare. O multitudine de nuanțe, arome, tipuri de struguri și sfaturi alimentare speciale pot fi copleșitoare pentru cei fără experiență, dar indicația generală pentru vin este să nu încetezi niciodată să te bucuri de diversitate, să încerci mereu lucruri noi. Acest proces de testare se realizează de obicei în timpul degustărilor de vinuri, care reprezintă o oportunitate de încercat măcar o dată în viață pentru oricine. 

Cu toate acestea, să știi ce să cauți atunci când participi la o degustare vin nu este dificil. Există în general cinci lucruri la care ar trebui să te gândești și pe care să le știi înainte de eveniment. 

În primul rând, aruncă o privire asupra vinului. Intensitatea culorii ne spune câți ani are: pe măsură ce vinul îmbătrânește, intensitatea culorii sale se estompează. În același timp, vinul vechi devine mai dens, așa că dacă rămâne pe pahar în timp ce îl mișți, este un indiciu că a fost învechit. 

Al doilea lucru de observat este că, pe măsură ce trece timpul, cercul incolor văzut în pahar în jurul băuturii devine mai mare, așa cum se vede când întoarcem paharul în mână. Pe măsură ce întoarcem paharul ne dăm seama de densitatea vinului, dacă se mișcă mai greu, avem indicația că urmează să degustăm un vin corpolent, cu arome puternice și intense și cu un postgust de durată. 

De altfel, învârtirea paharului de vin este pasul cel mai frecvent omis în degustarea vinurilor, și este foarte important. Prinde piciorul paharului și învârte-l energic, mărind suprafața vinului care ia contact cu aerul, ceea ce va elibera mai mult din aromele sale. Nu este un cocktail, așa că nu-l învârti mai mult de cinci sau șase secunde. 

Simțul mirosului are o mare influență asupra simțului gustului și nu există două persoane care să îl perceapă la fel. Gândește-te la primele parfumuri care îți vin în minte. Este bine să ai o foaie pe care să notezi aceste impresii pentru descriptorii de vin, dar nu te baza prea mult pe ea. Folosește-ți din nou intuiția personală. Fructat, lemnos, înțepător, înflorit, picant sau chimic sunt toate adjectivele de pe paleta standard de parfum. Durează 20 până la 30 de secunde pentru ca simțul tău olfactiv tău să se reseteze, așa că dacă vrei să miroși din nou, așteaptă puțin.

Următorul pas este gustatul în sine. Nu înghiți vinul imediat. Plimba-l în contact cu toate papilele gustative, până când acoperă aproape fiecare parte a limbii. Acest lucru vă ajută, de asemenea, să dezlănțui caracteristicile vinului prin încălzirea și aerisirea acestuia. Dacă deguști o mulțime de vinuri și dorești să îți păstrezi simțurile cât mai ascuțite posibil, scuipă vinul urmând acest pas. 

În cele din urmă, după cum probabil ați văzut, forma paharului folosit pentru a servi fiecare fel de vin variază. În ciuda faptului că vinurile albe au mai puțină intensitate corporală și gustativă decât vinurile roșii, paharul în care sunt servite este totuși semnificativ. Spre deosebire de vinurile roșii, vinurile cu corp lejer sunt cel mai bine servite în pahare subțiri. Aromele de fructe sunt păstrate deoarece paharele mai mici mențin temperatura mai rece. 

Paharele de vin alb sunt în general mai mici decât paharele de vin roșu. Acest design menține temperatura rece, păstrând în același timp parfumurile florale proaspete. 

Ținând cont de toate acestea, mai trebuie menționat un aspect care poate fi trecut ușor cu vederea, dar care este atât de important. Având în vedere că degustarea vinului este în primul rînd o experiență senzorială, care implică toate simțurile, este vital ca spațiul unde se întâmplă să nu fie aglomerat din niciun punct de vedere. Atenția ar trebui să fie centrată exclusiv pe băutura din pahar, așa că nu te lăsa ademenit de decoruri sau de zgomotul de fundal. Dacă ții cont de toate aceste lucruri de bază, cu siguranță te vei bucura pe deplin de experiența inedită a unei degustări și clar nu te vei opri după prima!