Vin roșu sau spumant: ce alegi?
Vin roșu sau spumant: ce alegi?

Publicat 24 August 2022

Vin roșu sau spumant: ce alegi?  Iată mai multe informații de interes!


vin roșu

Sezonul cald este aici și temperaturile ridicate sunt un element principal ce definește această perioadă a anului. La finalul unei zile caniculare căutăm un moment de relaxare alături de prieteni, persoana iubită sau chiar în compania propriilor gânduri. La asfințit, natura picteză cerul în cele mai calde nuanțe de roșu, oferind un adevărăt spectacol de lumină și culoare. Admirând unicitatea acestui fenomen ce a inspirat generații întregi de artiști, nu ne putem gândi decât la un vin roșu pentru a îl comemora corespunzător și pentru a oferi zilei un final bine meritat.

Culoarea vinului roșu poate varia de la violet intens, tipic vinurilor tinere, până la roșu cărămiziu pentru vinurile mature și chiar nuanțe de maro pentru vinurile roșii mai vechi, și astfel de multe ori este asemuit cu un apus romantic în formă lichidă. Savurarea unui pahar de vin roșu este cunoscută și ca un remediu bun pentru insomnii, iar studiile au arătat că atunci când este consumat cu moderație oferă un somn liniștitor fără efecte secundare în dimineața ce urmează. Desigur, vinul roșu are multe alte beneficii pentru sănătate și este chiar recomandat pentru un consum zilnic, (respectând moderația cantitativă de maxim un pahar), iar dacă vreți să aflați mai multe, vă recomandăm și articolul – 5 lucruri bine de știut despre vinul roșu.

Cele mai recomandate tipuri de vin roșu pentru sezonul de vară sunt cele spumante, iar acest lucru se datorează temperaturii de servire. În timp ce vinurile roșii clasice au o temperatură de servire de 16-18 grade, cele spumante se servesc reci, la maxim 4 grade. Desigur, mai ales pe litoral, temperatura scade o dată cu venirea serii și 16-18 grade pot fi suficiente, dar dacă totuși cauți ceva mai rece, îndreaptă-ți atenția către un spumant de calitate și acesta nu te va dezamăgi.

În rândurile ce urmează v-am pregătit o listă de vinuri roșii perfecte în opinia noastră, pentru serile de vară:

Un spumant roșu cu conținut mai slab de alcool (8.5 %) - C'era Una Volta Reggiano Lambrusco Rosso Amabile.   Temperatura de servire este de 2 -3 °C și va aduce un strop de prospețime și răcoare unei cine ușoare, iar conținutul slab de alcool îl face perfect chiar și pentru zilele lucrătoare. De un roșu rubiniu, acest vin se pretează a fi consumat tânăr. Cu un perlaj fin și persistent, se recomandă a fi servit cu preparate din porc, pește, carne albă, mezeluri fine sau chiar brânzeturi maturate.

Spumant roșu cu conținut mediu de alcool (11%) – Raboso Fiore. Temperatura de servire este tot de 2 -3 °C . Însoțitorul de nedespărțit pentru prânzuri și cine, cu pizza sau gustări ușoare și deci sticla perfectă pentru un film de seară. Raboso Fiore se servește întotdeauna proaspăt și în pahare mari. Un vin plin de viață, cu persistență lungă și fructată cu gust fructat și note de violete de câmp și cireșe. Sărat și uscat, cu o spumă primitoare care face ca fiecare înghițitură să fie irezistibilă, însoțit de o astringență delicată.

Pentru iubitorii de roșu sec (14% alcool) - Bausa. Temperatura de servire clasică de 16 - 18 °C și recomandat pentru preparate din carne roșie, îl fac ideal pentru grătarele de litoral. Cu un profil olfactiv moale cu note de condimente, nucșoară, scorțișoară, arome de fructe roșii coapte, cireșe, prune, indicii de cacao amară, roșcove, tutun și lemn dulce. La gust are o structură bună, cu o textură tanică catifelată, un fruct convingător și dens. Finalul este armonios și foarte persistent.

Vin roșu demidulce – vin de desert (12% alcool) - Set 2 Bag in Box Roșu Demidulce 5 L.   Temperatura de servire este de 16 - 18 °C, iar faptul că vine într-o cantitate mai mare îl face vinul preferat la petreceri. Cu o nuanță de roșu rubiniu intens, acest vin delicios produs de cramele Borga din Italia aduce un gust de o structură echilibrată cu o prospețime vie. Mirosul acestui vin este dominat de fructe proaspete, cum ar fi zmeură, cireșe și căpșuni, urmate de note vegetale si florale și cu siguranță te va surprinde într-un mod plăcut.

Un roșu demisec pentru o cină romantică (13,5 % alcool) – Syrah. Temperatura de servire 16 - 18 °C. Parfumul învăluitor dezvăluie note de mure, zmeură și cireș negru. Fructat și proaspăt, cu note de condimente și piper negru, vinul este fermecător. Două suflete închise în aceeași sticlă: unul moale și parfumat și celălalt structurat și decisiv, acest vin descrie clasica zicală: „extremele se atrag”. Consumat alături de mâncăruri din carne fiartă și coaptă, mezeluri și brânzeturi de maturare medie, Syrah este recomandarea noastră pentru o cină alături de persoana iubită.

Un frizzante roșu demisec (10,5% alcool) - Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Temperatură de servire 2 -3 °C. Acest vin este remarcat pentru aciditatea ridicată și aromele de fructe de pădure. Este corpolent, cu note de afine și cireșe amare, Grasparossa producând cel mai taninic Lambrusco din  regiunea Emilia Romagna – Italia. Un vin de savurat în tihnă și versatil în asocierile culinare, noi îl recomandăm la o carte bună sau în ritmul albumului muzical preferat.

Tu ce vin roșu preferi vara pentru a te răcori după o zi fierbinte? Încearcă varietatea oferită de vinoitalia.ro și lasă-ne în comentarii favoritul tău. Oricare ar fi alegerea ta vara aceasta, adu-ți aminte de cuvintele marelui poet M. Eminescu "E vinul de-azi mai rău ca cel de ieri, amicii mei? Mai bun ca orice vin băut e cel pe care-l bei!", și explorează universul infinit de arome pe care vinul îl oferă. Noroc!