Șampanie pentru evenimente speciale!
Șampanie pentru evenimente speciale!

Publicat 13 November 2022

Șampanie pentru evenimente speciale! Există două lucruri simple pe care trebuie să le faceți pentru a vă bucura pe deplin de șampanie. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a cumpăra cea mai bună sticlă.

Șampania este băutura perfectă pentru o sărbătoare. Calitatea sa ușoară și spumoasă o face să fie o băutură ideală pentru ocazii festive, cum ar fi nunțile, aniversările și trecerea într-un an nou, dar și o alegere excelentă pentru un cocktail cu bule după muncă. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ştiţi înainte de a cumpăra cea mai bună sticlă de şampanie. 

 

În primul rând, trebuie să știm diferență între șampanie și vin spumant. Șampania este diferită de vinul spumant – provine doar din regiunea Champagne din Franța, ceea ce înseamnă, printre altele, că poate avea un preț ridicat. Totuşi, vinul spumant poate proveni şi din alte zone, are un preţ moderat şi poate fi la fel de delicios. 

Hai să trecem în revistă cele mai importante lucruri de știut. 

 

Ce trebuie să scrie pe sticlă?

Pentru a identifica un spumant la fel de bun precum șampania, căutați cuvintele „Methode Traditionelle” pe eticheta sticlei. Acest lucru înseamnă că vinul spumant a fost fabricat în același mod ca șampania adevărată, în loc de procesul Charmat, care economisește timp și implică o fermentare în vrac în rezervoare, lucru care duce la un vin de calitate inferioară.

 

Dacă pe sticlă vedeți imprimat „vintage” împreună cu anul, înseamnă că acel vin spumant a fost făcut cu struguri pe care vinificatorul i-a considerat extraordinari. Cu toate acestea, dacă sticla dvs. nu are anul menționat, asta nu înseamnă că este inferioară. De fapt, atunci când vinificatorii combină struguri din mai mulți ani, acest lucru le permite să mențină o calitate și un gust constant.

 

Alte indicii de pe etichetă vă pot ajuta să determinați dacă un vin spumant este sec sau dulce.

 

Pentru spumantul sec: căutați „brut” pe etichetă, ceea ce înseamnă că vinul conține mai puțin de 15 grame de zahăr pe litru.

Pentru spumantul foarte puțin dulce: căutați „extra dry” sau „extra sec” pe etichetă.

Pentru șampanie dulce: optați pentru Moscato, un vin alb care are o calitate mai moale de spumant care se potrivește bine cu deserturile. Cel mai dulce spumant, Doux, are 50 de grame sau mai mult pe litru de zahăr rezidual - echivalentul a puțin peste 2 lingurițe de zahăr pe pahar.

 

Cu cât sunt mai mici bulele…

Cheia pentru a alege o sticlă bună de șampanie este mai degrabă aspectul decât ceea ce este scris pe sticlă. În primul rând, o șampanie tânără va părea mai deschisă la culoare decât una mai veche. Un alt lucru la care trebuie să vă uitați este dimensiunea bulelor - cu cât sunt mai mici, cu atât mai fin ar trebui să fie paharul de șampanie.

 

Care sunt tipurile de şampanie?

Champagne: Dacă pe sticlă este scris Champagne (cu C mare) înseamnă că a fost produs în regiunea Champagne din Franța. Pentru ca un vin spumant să fie considerat șampanie, acesta trebuie să fie produs în regiune și să respecte un set strict de reguli și tehnici de vinificare. Toată șampania trebuie să fie produsă din struguri tradiționali de Champagne (chardonnay, pinot noir și pinot meunier).

 

Cava:

Cava este un vin spumant spaniol care este similar cu șampania, dar care folosește struguri mai puțin costisitori, ceea ce înseamnă un preț mai mic. Este mai dulce decât șampania, dar nu la fel de dulce ca Prosecco. Cava are bule mai fine decât Prosecco, dar mai mari decât Champagne. Este o alternativă excelentă la șampanie, deoarece producția și gustul său sunt apropiate de cele ale șampaniei autentice.

 

Prosecco și Spumante:

Ambele vinuri spumante provin din nord-estul Italiei și sunt fabricate prin metoda Charmat. Adică, sunt fermentate mai întâi în rezervoare și apoi îmbuteliate, spre deosebire de Champagne și Cava care sunt fermentate în interiorul sticlelor. Prosecco este mai dulce decât Champagne și Cava, dar Spumante este de departe cel mai dulce.

 

Cremant: 

Cremant este un vin spumant fabricat în afara regiunii Champagne din Franța. În comparație cu șampania, este o fracțiune din preț și este la fel de bun din punct de vedere al calităţii. 

 

Cum servim şampania?

Există două lucruri simple pe care trebuie să le faceți pentru a vă bucura pe deplin de șampanie sau de vin spumant. Primul este să vă asigurați că răciți șampania în mod corespunzător, punând-o în frigider cu cel puțin o oră înainte de a o servi. Al doilea este să o serviți în pahare cu canelură - acestea au forma potrivită pentru a elibera aromele, dar și pentru a păstra bulele cât mai mult timp posibil.