10 informații de interes despre șampanie
10 informații de interes despre șampanie

Publicat 15 November 2022

Ce este bine de știut despre șampanie și care sunt cele mai interesante curiozități? CLICK pentru mai multe informații!

Ce este bine de știut despre șampanie și care sunt cele mai interesante curiozități? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Una dintre cele mai cunoscute băuturi franțuzești, șampania, este sinonimă cu sărbătoarea. Cuvântul "șampanie" este al doilea cel mai folosit cuvânt francez la nivel mondial și este simbolul petrecerii și al sărbătorii prin excelență. 

 

Așadar, înainte de a mai bea un pahar de șampanie, iată câteva informaţii despre șampanie - istorie și câteva fapte amuzante despre șampanie pe care probabil că nu le știați încă.

 

1. Nu există niciun strugure sau oraș numit Champagne

Spre deosebire de alte băuturi celebre, numele Champagne este de fapt denumirea regiunii, situată în nord-estul Franței, și nu a unui soi de struguri. Nu există niciun strugure numit Champagne. De asemenea, nu există niciun oraș numit Champagne. Principalele orașe din Champagne sunt Reims, Epernay și Troyes.

 

2. Nu toate vinurile spumante pot fi numite șampanie

Pentru a fi numită Champagne, băutura trebuie să fie produsă într-un colț foarte specific al Franței. Regiunea de cultivare a șampaniei este situată în nord-estul Franței și nici măcar regiunile franceze învecinate nu au voie să își numească vinul spumant Champagne.

 

3. Șampania conține mai puține calorii decât vinul roșu și alb

În mod obișnuit, șampania conține mai puține calorii decât vinul roșu sau alb. Deși fiecare sticlă diferă, o sticlă de șampanie de 750 ml conține aproximativ 600 de calorii. Șampania este, de asemenea, servită în mod tradițional în cantități mai mici decât alte tipuri de vin.

 

4. Champagne este cea mai rece regiune viticolă din Franța

Regiunea Champagne este situată la aproximativ 150 km est de Paris și este cea mai rece regiune viticolă din Franța metropolitană, datorită faptului că este și cea mai nordică regiune viticolă!

 

Temperatura medie anuală din Champagne este de numai 11 grade Celsius. De fapt, această vreme mai rece este cea care conferă strugurilor aciditatea potrivită pentru a fi perfecți pentru fabricarea șampaniei. Regiunea Champagne cuprinde aproximativ 34.300 de hectare, ceea ce reprezintă aproximativ dublul suprafeței orașului San Francisco.

 

5. Peste 300 de milioane de sticle de șampanie sunt produse anual

Numărul exact de șampanie produsă într-un anumit an variază în funcție de o serie de factori (la urma urmei, cultivatorii au de-a face cu natura). Vremea, dăunătorii și consumul anticipat sunt factori care influențează numărul exact de sticle produse.

 

Zona este deosebit de sensibilă la vreme rea, cum ar fi zăpada, ceea ce face ca producția de șampanie să fie și mai dificilă, deoarece florile înmugurite de pe vița de vie pot îngheța, ceea ce duce la lipsa strugurilor din vița de vie respectivă. Dar, în general, se ajunge la peste 300 de milioane de sticle pe an! Industria șampaniei are un venit anual de peste 5 miliarde de dolari!

 

6. Există 3 soiuri principale de struguri folosite pentru a face șampanie

Șampania este alcătuită în mare parte dintr-o combinație de trei tipuri de struguri: Pinot Noir (un soi roșu), Pinot Meunier (un soi roșu) și Chardonnay (un soi alb). Pinot Noir și Pinot Meunier sunt singurii struguri roșii care pot fi folosiți la fabricarea șampaniei.

 

Din cauza restricțiilor privind extracția sucului, este nevoie de 1,2 kg de struguri pentru a produce o sticlă de șampanie de 750 ml. Cele mai bune șampanii folosesc doar primele patru cincimi din sucul extras, presat ușor (echivalentul a 1,5 kg de struguri de calitate superioară), numit cuvée. Restul de 20%, numit taille, este dat la distilare.

 

7. Șampania este creată prin fermentarea vinului de două ori

În timp ce vinul normal este creat printr-o singură fermentare, este nevoie de o dublă fermentare pentru a crea bulele de șampanie care îl fac spumant. Prima fermentare dă naștere unui vin alb sau rosé.

 

A doua fermentație este cea în care se adaugă drojdie și zahăr. Acest proces are o cerință legală de pregătire de cel puțin 15 luni pentru o șampanie standard sau de 3 ani pentru o șampanie millésime.

 

8. Nu Dom Perignon a inventat șampania

Este un mit foarte răspândit că Dom Perignon a inventat șampania. Probabil că acest lucru nu este adevărat. Cu toate acestea, călugărul care a lucrat ca maestru de pivniță la Abația din Hautvillers a îmbunătățit foarte mult procesul de fabricare a șampaniei, ceea ce a făcut ca vinul spumant să devină ceea ce este astăzi.

 

Într-adevăr, fizicianul englez Christopher Merret a documentat cel de-al doilea proces de fermentare care a dus la obținerea vinului spumant cu mult înainte ca Dom Perignon să devină călugăr.

 

9. Șampania este consumată în toată lumea

Șampania este exportată în peste 190 de țări, în întreaga lume. Cei mai mari consumatori de șampanie sunt francezii, urmați de Marea Britanie, SUA, Germania și Japonia. Șampania reprezintă aproximativ 0,5 % din podgoriile mondiale și doar 4 % din suprafața cultivată cu struguri a Franței. În prezent, există 360 de case de șampanie. În industria șampaniei lucrează peste 16.200 de persoane.

 

Perioada de recoltare în Champagne este o industrie foarte reglementată. Există o perioadă de trei săptămâni în care strugurii pot fi culeși. În fiecare an, 120.000 de lucrători sunt angajați pentru o perioadă de puțin mai puțin de două săptămâni. Culegătorii lucrează în echipe de patru persoane pe hectar, care sunt cunoscute în franceză sub numele de „hordons”.

 

10. Primele șampanii au fost cunoscute sub numele de „vinul diavolului”

Începuturile industriei șampaniei au fost cel puțin întâmplătoare! La început, presiunea vinului spumant era atât de puternică, încât a făcut ca multe sticle să explodeze și dopurile să se spargă.

 

Vinul a fost numit „le vin du diable” (vinul diavolului), deoarece încă nu se înțelegea că ar fi fost nevoie de o sticlă mai rezistentă pentru a limita presiunea. Astăzi, sticlele de șampanie sunt fabricate pentru a rezista la o presiune de 10 atm, chiar dacă vinul în sine creează doar 5-6 atm de presiune. Șampania are o presiune de aproximativ 3 ori mai mare decât o anvelopă de mașină.

 

Bonus. 10 lucruri interesante despre şampanie care îţi vor impresiona toţi prietenii

 

  1. Dopurile de plută zboară din sticlă cu o viteză de până la 65 de mile pe oră.
  2. Există aproximativ 1 milion de bule în paharul de șampanie.
  3. Presiunea din interiorul unei sticle este ca și cum ai fi la 40 de metri sub apă.
  4. Cei care merg la concerte de hip-hop și R&B sunt cu 94% mai predispuși să bea șampanie decât o persoană obișnuită.
  5. Marilyn Monroe a făcut o baie în șampanie și a fost nevoie de 350 de sticle.
  6. Fiecare secundă de șampanie emite 30 de bule.
  7. Potrivit cercetărilor, 1-3 pahare de șampanie pe săptămână pot ajuta la prevenirea pierderii memoriei. Din păcate, această cercetare nu a fost făcută încă pe oameni, ci doar pe şoareci de laborator. Dar poate că merită să încercăm!
  8. Cea mai mare distanță parcursă de un dop de plută este de aproximativ 59 de metri.
  9. Ai mai multe șanse să fii ucis de un dop de șampanie decât să fii mușcat de un păianjen veninos.
  10. 49 de oameni mor în fiecare an după ce au spart incorect o sticlă de șampanie.