Care este cea mai bună șampanie din lume?
Care este cea mai bună șampanie din lume?

Publicat 17 November 2022

Care este cea mai bună șampanie din lume și cum a reușit să-și câștige aprecierea? CLICK pentru mai multe informații!


Care este cea mai bună șampanie din lume și cum a reușit să-și câștige aprecierea? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

„Vino repede, gust stelele!”, a spus călugărul francez Dom Pérignon , când a descoperit șampania la abația din Hautvilliers, în 1697. Este un sentiment care s-a păstrat de-a lungul deceniilor, o sticlă de șampanie fiind un simbol durabil al sărbătorii. Dar nu toate șampaniile sunt la fel.

 

Atunci când plănuiești să sărbătorești o ocazie specială, te întrebi adesea ce șampanie să alegi. Totuşi, care este cea mai bună şampanie din lume?

 

Dacă rostiți cuvântul „șampanie”, sunteți imediat dus într-o lume plină de farmec, stil și rafinament. Puține regiuni viticole pot concura asocierea sa cu luxul.

 

Dar acest vin spumant este mult mai mult decât un vin modern - are o istorie de invidiat care datează din secolul al XVII-lea. Povestea populară conform căreia călugărul francez Dom Pérignon a inventat șampania a fost discreditată pe scară largă - de fapt, mulți cred că vinul spumant a fost inventat în Anglia - dar ceea ce a început ca un accident fericit, cu vinuri care fermentează și dezvoltă bule în timp, este acum o industrie de un miliard de lire sterline, cu o gamă imensă de stiluri și arome de la marile case de vinuri.

 

Unii producători de șampanie au început să creeze soiuri care se servesc cu gheață, atrăgând un public mai tânăr, în timp ce șampania cu foarte puțin sau chiar deloc zahăr adăugat, este încă populară printre cei care se bucură de vin, dar nu de caloriile care îl însoțesc.

 

Cea mai bună şampanie din lume – varianta 2021

În urma unei degustări oarbe, un vin francez a fost cel care a câștigat titlul de cea mai bună șampanie din lume la Campionatul Mondial de Șampanie și Vin Spumant. Acesta este Dom Ruinart Rosé 2004 în format magnum de la casa Ruinart. În cadrul competiției au concurat aproape 1.000 de șampanii și vinuri albe spumante din întreaga lume.

 

Dom Ruinart Rosé 2004  este o combinaţie rară, realizată din 81% Blanc de Blancs (adică Chardonnay) și amestecată cu Pinot Noir din același an. Va trebui să plătiți totuși 600 de euro pentru a putea degusta această băutură excepțională care se bucură acum de titlul de cea mai bună șampanie din lume.

 

Rosé-urile ocupă un loc special în istoria casei, a precizat Ruinart într-un comunicat de presă. „Introducerea sa datează de aproape 260 de ani. În 1764, Ruinart a fost prima casă de șampanie care a comercializat o șampanie rosé, numită atunci «oeil de perdrix»”, a transmis Ruinart.

 

Cea mai bună şampanie din lume – varianta 2022

Italia a ocupat din nou prima poziție în clasamentul celor mai multe medalii în 2022, triumfând cu 53 de medalii de aur și 129 de medalii de argint, însă Franța a obținut cele mai multe medalii de aur în acest an, cu 55 de medalii de aur și 48 de medalii de argint.

 

Somelierii nu au ales, la competiţia din acest an, un singur tip de şampanie, ci au acordat premii mai multor producători. 

 

Campionatul Mondial de Șampanie și Vin Spumant este o competiție internațională de referință. A fost inițiată în 2014 de către scriitorul și autorul de specialitate Tom Stevenson. Acesta a fost creat pentru a oferi consumatorilor și comercianților un ghid anual definitiv al celor mai bune șampanii și vinuri spumante din lume.

 

Acesta este primul concurs de vinuri care este jurizat exclusiv de specialiști în șampanie și vinuri spumante și singura competiție globală în care fiecare juriu este de acord cu toate medaliile acordate. Combinația acestor două atribute unice asigură un nivel de consecvență fără precedent în procesul de acordare a medaliilor.