Vin italian: gastronomie
Vin italian: gastronomie

Publicat 10 May 2022

Vin italian și gastronomie! Ce este bine de știut despre cultura italiană? Cum poți aduce magia italienească în bucătăria ta și care sunt cele mai interesante recomandări? Iată mai multe informații!

vin italian

Tărâmul magic al Italiei atrage milioane de turişti anual, datorită frumuseţii peisajelor montane, a lacurilor aparte, precum Como, Maggiore sau Garda, care sunt o adevarată oază de linişte şi relaxare, a istoriei şi bogatei culturi, dar şi a numărului mare de oraşe, parcă neatinse de trecerea anilor. Din acest număr mare ce vizitează Italia în fiecare an, mułți aleg să călătorească aici pentru vinurile sale deosebite şi pentru gastronomia impecabilă şi delicioasă, produse ca pizza sau paste, fiind adoptate și adorate peste tot în lume. Multe crame, oferă mai nou tururi private, cazare, degustări private și cine concepute pentru o experiență de neuitat. 

Vinul ocupă un loc central în cultura italiană, încă din cele mai vechi timpuri. Romanii obișnuiau să bea vin la fiecare masă și și-au dat seama că se îmbunătățește odată cu procesul de îmbătrânire. Vinul era accesibil deopotrivă țăranilor, sclavilor, femeilor și aristocraților, deoarece romanii îl considerau o necesitate zilnică, din motive de sănătate. Cu tehnici inventive, romanii au îmbunătățit major procesul de vinificație, dintre care, pe unele le folosim și în ziua de azi. 

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Italia este cel mai mare producător de vin din lume, cu 50.900 de hectolitri produși în 2016. Cu peste 2.000 de soiuri de struguri cultivate, poți fi sigur că fiecare fel de mâncare italian, de la mămăliga în nord, până la fructe de mare proaspete, pe coasta de sud, vă fi asortat cu un vin fantastic.

Pentru că în Italia atitudinea față de vin este una relaxată, este obișnuit să se consume un pahar de vin aproape la orice masă. De fapt, termenul potrivit ar fi, “să se savureze” un pahar de vin. Vinurile italienești merg perfect cu mâncarea locală, deloc întâmplător. Marii producători de vin din Italia, în decursul a sute de ani de istorie, tradiție și experiență în producerea celor mai bune vinuri, au dezvoltat arome care să completeze perfect farfuriile atât de gustoase ale bucătăriei din zonă. De exemplu, vinurile din Toscana merg perfect împreună cu paste cu sos roșu – recomandarea noastră, în timp ce în zona Piedmont se mănâncă mult risotto și se folosesc felurile condimentate – recomandarea noastră

Propunem să ne oprim asupra celor mai populare două feluri de mâncare din Italia, pizza și paste, și să alegem ca însoțitor de călătorie câte un vin perfect ales pentru ce este în farfurie. Când vine vorba de paste, exista o singură regulă simplă: roșu cu roșu și alb cu alb. Un vin roșu cu corp mediu se potrivește bine cu acele paste pe bază de roșii, cum ar fi celebrele bolognese. Un vin alb sau un vin roșu cu corp lejer se potrivesc bine cu preparatele de paste cu brânză, în timp ce vinurile albe ușoare și cu corp mediu se potrivesc bine cu paștele cu fructe de mare. Rețetele de paste pe bază de legume (sau ierburi) se potrivesc bine cu vinuri albe cu corp ușor. 

Nu există un vin de pizza universal. În schimb, toppingurile joacă un rol important în cât de bine însoțesc tipul de pizza. Mai întâi, gândiți-vă la ingrediente și arome, apoi alegeți un vin care fie să le contrasteze, fie să le completeze. Iată câteva sugestii de asociere: pentru o pizza simplă, cu sos de roșii, precum margherita, vinul cel mai potrivit este un roșu suplu și ușor sau un rosé brut. Daca alegem o pizza cu carne, vinurile moi, fructate, precum Barbera, Barbaresco sau Sangiovese, echilibrează aromele copleșitoare ale unei pizza pe bază de carne, iar un vin aromat, robust, precum Chianti, se potrivește cu acel caracter pământos al unei pizza cu ciuperci. 

Dacă nu sunteți siguri, atât când vine vorba de paste, cât și când vine vorba de pizza, alegeți din varietatea de vinuri cu bule. Vinurile spumante, cum ar fi Prosecco, sau un rosé spumant, pot ajuta la tăierea aluatului. Vinurile spumante se potrivesc bine cu o gamă largă de toppinguri, făcându-le o alegere excelentă de împărtășit. 

Iată cum, dacă vrei să aduci ceva cu adevărat special în bucătăria ta, poți aduce o bucățică din Italia, sau cel puțin poți reproduce magia ei. Vinificația este adânc înrădăcinată în cultura italiană și este văzută că un aspect important al istoriei țării. Vinul face parte din cultura lor la fel de mult că familia, tradiția și bucătăria bună. Nu e un secret pentru nimeni că bucătăria italienească este printre cele mai apreciate din lume, iar atunci când este asociată cu un vin italienesc potrivit și o muzică bună, putem spune fară reținere că are loc adevărata magie.

Plănuiește chiar acum o seară tematică și bucură-te de arome ce au făcut Italia faimoasă, gustă tradiția, răsfață-ți simțurile și împărtășeș-te asta cu cei dragi. CLICK AICI